PEMINAT DILAZ FAMILY

Pages - Menu

30/12/12

Sabar jela

Baru nak update blog guna pc sebab blackberry ni tak boleh upload gambar.tapi sedihnya tak boleh buka akaun blog guna pc. tak tau apa masalah. sabar jela kan. banyak benda nak update ni. mood tengah semangat nak update blog. lusa dah tahun baru. selamat tinggal 2012,selamat datang 2013. semoga 2013 dilaz lebih berjaya. amin
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

25/12/12

demam selsema

Merry Christmas kepada semua penganut agama Kristian. Hari ni hari kedua Dilaz kena demam selsema. Danish sebelum ni batuk dan selsema.Ni mama dia lak kena.Rasa lemah satu badan.Dilaz kan,lagi demam tak suka duk umah.Suka jalan.Ingat nk pegi main boling
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

15/12/12

Kesabaran dan kekuatan diperlukan

Hari ini hari ke55 Dilaz menyusukan Danish secara ekslusif breastfeeding.Dilaz harap dapat menyusukan Danish sehingga 2 tahun atau lebih 2 tahun. Dalam tempoh 55 hari ni banyak perkara yang berlaku. Yang paling sedih,Susu tertumpah.Kalau sikit2 tak pe. Kekadang tu sampai separuh. Memang dugaan betul kan. sAbar jela.
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

12/12/12

Saje nak update

Lama tak update pasal Churp Churp ni. Dua bulan lepas Churp Churp ada masalah dalam sistem dia. Apa masalah Dilaz pun tak pasti. Yang Dilaz pasti Earning Dilaz sebanyak RM 69.++ telah hilang. Dah buat report pada admin Churp Churp tapi masih belum dapat feedback lagi. Sayang tu Earning banyak macam tu hilang begitu saje. Bukan senang nak kumpul tau. Hari-hari kena buka dan share link pada kawan-kawan. Tapi Dilaz sentiasa berdoa kalau ada rezeki InsyaALLAH Earning tu dapat balik.

Walaupun Earning sebelum nie hilang, Dilaz tetap share link Churp Churp nie tak sehinggalah Earning sekarang dapat RM 43.80. Kite jangan berputus asa. Betul tak? InsyaALLAH ada rezeki kite nanti. Dilaz sebenarnya tak sabar nak cash out Earning Churp Churp ni kali kedua. Ramai member-member yang dah cash out banyak kali kan. Dilaz baru terkedek-kedek nak cash out utk kali kedua. hehehehe. TAk pelah pelan-pelan kayuh

 Siapa yang belum mendaftar CHURP CHURP lagi, boleh lah daftar KAT SINI
 

Senyuman Memikat

Anak bujang kesayangan keluarga

 

11/12/12

Dua BE untuk 10 Disember 2012

Sebenarnya nak sedih sebab BE Bulan November dah jadi ME. Tak sempat nak kumpul Earning banyak sikit dah jadi ME. Tapi Dilaz bersyukur sangat sebab NUFFNANG masih sudi ber BE baru sebagai pengganti walaupun Blog nie kejap update kejap tak. huhuhuhu. Itu namanya rezeki anak-anak. Niat dihati memang nak jadi blogger tegar, namun idea kekadang kering kontang. Bile ada idea ada je halangannya. Cobaan kan.

NUFFNANG bagi Blog Dilaz Family sekali 2 BE baru. BE Sardine Ayam Brand dan Takasima.
Harap kedua-dua BE ni menyumbang Earning yang banyak sebelum penutup 2012. Mana tahu dengan rezeki ALLAH ni dapat Dilaz capai impian dan hajat Dilaz untuk beli .................
Apa-apapun terima kasih pada NUFFNANG yang sentiasa beri BE pada Blog Dilaz Family. Lepas nie beri lah BE banyak-banyak lagi.

 



Alhamdulillah setakat ni untuk Tahun 2012 BE Blog DilazFamily sebanyak 24. Harap ada lagi BE masuk sebelum tutup tahun 2012 dan semoga Tahun 2013 BE Blog DilazFamily semakin bertambah lagi. Ini semua untuk keluarga tersayang.

Stok susu EBM

 Rasa teruja dan semakin bersemangat bile buka freezer. Sebab seronok tengok stok susu EBM untuk Danish semakin banyak. Dilaz berterima kasih sangat pada Fieza sebab beri produk Shaklee . Shaklee nie memang baik dan berkesan sebagai milk booster. Tapi harganya lak memanglah mahal sikit. Bagi yang ada rezeki lebih bolehlah beli. Dilaz pun buka beli, ini pun kawan yang bagi. Cuba dulu kalau ok leh kumpul duit beli nanti.

Ini stok susu utk Danish setakat 9 Disember 2012. Jumlah sebanyak 182oz. Sekarang kalo buat power pumping boleh dapat 6-7oz. Alhamdulillah. Tapi kena minum banyak air lah. Sebab tekak terlalu haus sangat kalau kurang minum air.


Danish masa check up sebulan lebih pada 27/11/12 berat dia 5kg. Tak sabar nak pergi check up 2 bulan. Harap Danish membesar dengan sihat dengan minum susu ibu ini. Doakan Dilaz dapat menyusukan Danish sekurang-kurangnya 2 tahun. InsyaALLAH

 

10/12/12

Teringin punya pasal

Dah macam orang mengandung lak. Padahal dah bersalin pun. Tekak ni macam-macam teringin yer. Nak makan steamboat la, Seafood la, Durian Crepe la, itu la ini la...macam-macam la. Dalam banyak-banyak yang teringin dapat makan nie dulu. Pizza..tapi beli Brand Tesco buat sendiri kat rumah.

Inilah hasilnya. Pizza Hawaiian. Sedap gak tapi cepat sejuklah pizza ni kena cepat-cepat makan pas bakar.


Lepas nie nak cuba brand lain lak. Nasib baik Dilaz beli hanya 2 kotak je. Kalo beli banyak tak tau nak simpan mana sebab freezer dah penuh ngan Susu Ibu (SI).
 

Shaklee-Terima kasih Fieza

"Jika kite baik dengan orang mesti orang akan baik ngan kite kan. Yang penting jangan buat masalah ngan orang". Itu kata My Love pada Dilaz. Okeylah berbalik pada tajuk entri. Terlebih dahulu Dilaz nak ucapkan terima kasih pada Fieza (kerani di Ofis Dilaz bekerja) sebab bagi Dilaz produk Shaklee nie. 

Dilaz memang nak beli produk Shaklee ni nak cuba tapi disebabkan harganya yang mahal sikit jadi simpan dulu niat nak beli. Lagipun tengah kumpul duit nak beli Breastpump yang ok sikit. Tapi Alhamdulillah rezeki namanya. Fieza bagi Shaklee ni pada Dilaz. Produk Shaklee yang dia bagi ialah ESP (Energizing Soy Protein), Alfalfa Complex dan Lecithin. Fieza kata dia tak abis guna jadi dia bagilah Dilaz. Dari buang baik bagi orang katanya. Terima kasih Fieza sekali lagi.


Sejak makan Shaklee ni Alhamdulillah rezeki utk Danish semakin bertambah. Rezeki apa....nanti Dilaz sambung di entri lain. Tunggu
 

5/12/12

Sepasang Anak

Alhamdulillah dah sepasang anak Dilaz. Yang pertama anak perempuan dan kedua anak lelaki. Kedua-duanya lahir di Melaka tetapi Hospital yang berbeza. Anak pertama Dilaz dan My Love bernama NUR QISTINA BINTI MOHD NORFIRDAUS dan anak kedua pula MUHAMMAD DANISH BIN MOHD NORFIRDAUS. 

 NUR QISTINA BINTI MOHD NORFIRDAUS
 
Lahir pada 17 APRIL 2008 jam 3.58 pagi
Berat 2.84 kg
Panjang 50 cm
Lilitan kepala 30cm
Lahir di Hospital Pantai Melaka
.
.
..
.
.

MUHAMMAD DANISH BIN MOH NORFIRDAUS


Lahir pada 21 OKTOBER 2012 jam 10.41 malam
Berat 3.40 kg
Panjang 50 cm
Lilitan kepala 32cm
Lahir di Hospital Besar Melaka

Kedua-duanya lahir sama panjang. Kakak lagi bertuah sebab lahir di Hospital Swasta, rezeki dia masa tu. Anak sulung kan semua nak yang terbaik. Adik dia lak masa tu budget kurang, tapi InsyaALLAH ada rezekinya nanti. Dilaz percaya setiap anak ada rezeki masing-masing. Semoga kehadiran kedua cahaya mata ini memberi sinar bahagia kepada keluarga dan sentiasa dimurahkan rezeki.
 

4/12/12

Last Day....

Alhamdulillah. Hari nie hari ke-44 Dilaz berpantang, kiranya last day lah. Tak sabar nak berjalan-jalan kat Shopping Mall. Cuma beza sekarang tambah ahli baru dalam keluarga kami. Jadi lengkaplah keluarga Dilaz. Syukur sangat-sangat di atas rezeki Allah ini. Semoga dengan kehadiran Baby baru bertambah rezeki kami sekeluarga AMIN. 

Dilaz pun tak sabar nak bekerja semula. Duduk rumah je pun boring gak. Hehehehehehe. Orang dah biasa bekerja, bile tak kerja rasa macam katak di bawah tempurung lak. Bosan sangat. Tapi nasib baik ada si kecil, hilanglah sikit boring. Tau-tau dah pagi pas tu petang dan malam. Kejap je masa berlalu kan.
 

1/12/12

Selamat Pengantin baru

Hari ini hari persandingan Mak Uda Qistina dan Danish


SELAMAT PENGANTIN BARU

"Semoga bahagia selalu dan kekal hingga ke akhir hayat.Amin"
  

30/11/12

Kakak Sayang Adik

Salam Jumaat yang mulia.
 
Apa khabar semua? Dilaz harap kawan-kawan sihat. Hari nie hari ke-40 Dilaz berpantang. Maknanya tinggal 4 hari je lagi. Tak sabar rasanya. Dilaz nak cerita sikit tentang Qistina yang sekaramg dah jadi Kakak yang terlalu sayang pada Adiknya. 

Apa tak sayang, kalau member Dilaz datang rumah nak tengok baby, mesti Qistina tak bagi pegang. Dia takut orang ambil adik dia. Apa tak yer masa dulu baby dalam perut, ada member Dilaz yang sakat dia nak amik baby. Tu yang dia ingat sampai sekarang. Lagi pula masa Dilaz masuk Hospital nak bersalin, Qistina asyik tanya baby dah kuar ke?

Sekejap je anak Mama nie membesar kan. Tahun depan dah masuk Tadika.Qistina dalam sayang adik dia ada gak dia rasa cemburu. Yelah selama 4 tahun dia dimanjakan tetiba ada adik kecik.Kasih sayang dibahagi dua. Bile Qistina merajuk je kan, ayat yang dia selalu kata "Adik jangan kuar dulu. Duk dalam perut Mama je. Biar kakak je ada kat lua". Pas tu duk celah kerusi. Mama sayang anak-anak Mama ni. Dua-dua anak Mama.




29/11/12

Kenangan gambar konvokesyen kami

Masa belek-belek album nak tengok gambar Qistina masa kecik, terjumpa gambar konvokesyen kami yang tak di frame lagi. Nak frame je asyik tertangguh. Tu yang main selit je. Nasib baik tak hilang kan. Dah lah ini satu-satunya kenangan yang ada. Nak sambung belajar lagi tak tahu bile. Jadi Dilaz scanlah gambar konvokesyen kami sebagai kenangan di dalam Blog Dilaz Family nie. Nanti bile Qistina dan Danish besar nanti leh tengok gambar Papa dan Mama dia. Yelah akan datang semua zaman IT kan. 

Yang ni konvokesyen Dilaz


Dilaz konvo pada 9 September 2006. My Love lak pada 10 September 2006. 

dan


Ini lak My Love


 Kelakar lak tengok gambar masa muda mudi dulu. Betul-betul macam budak-budak. hehehehehe. Kiteorang belajar satu Universiti tetapi lain Jurusan. Ditemukan dan dikenalkan oleh kawan baik My Love dan akhirnya kami bersatu menjadi suami isteri. Semoga perkahwinan kami berkekalan hingga ke akhir hayat. AMIN.

Danish 4ari

Dah pandai bergambar.....

26/11/12

testing

Dilaz nak testing sebab ada masalah sikit pada blog Dilazfamily ni
 

21/11/12

Dugaan..Dugaan..Sabar erk

Macam-macam dugaan bile nak Breastfeed (bf) anak secara ekslusif. Dengan kata-kata sindiran orang yang tak memahami, cara kerja yang sibuk tak menentu ni dan macam-macam dugaan lagi la. Dulu masa Qistina tak fikir nie semua sebab Qistina minum susu formula. Apa tak nya oleh kerana kurang yer ilmu tentang bf ni dan rasa lagi senang pakai susu formula tu sebab dapat bf Qistina hanya seminggu je. Yang pening kat sini cuma susu formula apa yang terbaik untuk dia. Padahal susu ibu lagi baik kan.

Sekarang Dilaz memang niat nak bf baby baru ni (Danish) secara ekslusif. Kalau boleh sampai umur Danish 2 tahun. Biar dia dapat khasiat susu ibu nie. Terkilan sebab tak dapat bf Qistina. Alhamdulillah sekarang Danish dah sebulan bf. Memang kena banyak sabar dan tak boleh stress sangat.

Dilaz ada rasa stress sikit sebab pump sebelum ni rosak. Pump tu best walaupun murah. My Love ada belikan pump baru yang sama harga dengan pump sebelum nie. My Love kata nie je dia mampu buat masa nie. Tak pelah ada rezeki boleh beli yang elok sikit. Oleh kerana ada rasa stress masa mengepam, dari dulu boleh dapat 4oz dah turun ke 2oz. Salah Dilaz kan.... 


Impian nak beli Medela Swing ataupun Avent Manual. Harap dapatlah termakbul impian ni. Dilaz akan pastikan impian ni tercapai dengan cepat. Semuanya untuk Danish. Biar dia dapat betul-betul khasiat susu ibu nie. Doakan saya ye kawan-kawan. Amin.
  

Wednesday Wordless- Danish

Gaya tido bebas budak dalam hari

 

17/11/12

Pertama kali pumping

Salam semua

Dalam berpantang nie susah gak nak update Blog. Bile on komputer je, Danish mulalah melalak. Bukan apa nak Mama dia ada dekat ngan dia je. Nasib baik belum kerja, kalau dah nak kerja susah gak kan. Sekarang nie Dilaz nak belajar dan jadi Mama yang menyusukan anak sepenuhnya. Jadi kena tahu banyak lagi ilmu tentang Breastfeed ni. Ini hasil pertama pumping menggunakan teknik Tandem Pumping (sebelah direct..sebelah lagi pump).


Kekok gak, tapi cubaan yang baik. Dapatlah 2oz. Sikit je kan. Susu Dilaz cairlah. Mungkin kurang makan makanan berkhasiat kot. Ada info yang nak share ngan Dilaz tak tentang Breastfeed nie?
 

8/11/12

Pembukaan cerita Baby baru Dilaz

 Salam semua 

Hari ni hari ke-17 Dilaz berpantang. Baru sempat nak update Blog. First sekali Dilaz nak menceritakan detik awal sebelum kelahiran baby baru Dilaz nie. Sebagai kenangan masa depan dan tatapan untuk anak-anak kelak.

20/10/2012 - Perut dah start sakit tapi tak kerap. Sakit dari pagi. Dilaz bagitau My Love, tapi My Love kata main-main je baby dalam tu. Bukan nak kuar pun. Malam sempat lagi makan nasi goreng kegemaran kat Tengkera. Balik dari makan perut sakit dan mengeras. Tapi Dilaz kira dan tengok jam, sakit setiap setengah jam pas tu hilang. Dilaz siap cakap kat baby, "kuar esok jela Mama nak tidola...huhuhuhu"... Tak sangka dia dengar lak cakap Mama dia.

21/10/2012- Bangun pagi macam biasa. Perut tak sakit. Cuma badan rasa lemah sikit dan pening kepala. Rupanya tanda-tanda baby nak kuar.

9.10 pagi : Tanda pertama keluar iaitu darah plus lendir masa buang air kecil. 
                Relax lagi sebab tak sakit. Tapi apa yang Dilaz makan kuar balik (muntah).

2.00 petang : Kuar lagi setompok darah masa buang air kecil. 
                       (Baby ni kembar darah...sepanjang sebelum bersalin darah banyak kuar)
                       Ajak My Love pergi Hospital Melaka.

2.30 petang : Sampai di Hospital dan terus buat poendaftaran. 
                        Nurse suruh tukar baju dan tunggu giliran

3.10 petang : Baru Nurse tanya dan soal sikit2

4.20 petang : Doktor panggil untuk check bukaan dan check CTG. Bukaan baru 3cm

6.00 petang : Sakit setiap 5 minit bermula. Rasa berbisa sebab darah banyak kuar

6.45 petang : Baru dimasukkan ke wad sementara. Rasa geram sebab kena jalan dan bawa barang sendiri tapi yang lain siap ditolak dengan whellchair. Padahal diorang tu lum lagi bertanda sakit cuma lebih due je. Sabar jelah

9.00 malam : Sakit setiap 2 minit bermula. Tekak dan perut rasa lapar pula. Tak makan apa2.
                       Beritahu Nurse dan Nurse panggil doktor untuk check bukaan. 
                       Seluk punya seluk, doktor kata baru 4cm. Biar betul. Dah sakit sangat ni.

10.00 malam : Rasa nak meneran. Tekan lonceng dan Nurse datang. 
                         Cari doktor punyalah lama. Sekali dah buka 8cm lah. 
                         Kelam kabut tolak Dilaz pergi Labour Room.
                         Sampai-sampai bilik bersalin memang dah tak tahan sangat.
                         Mulalah aksi untuk mengeluarkan baby

10.41 malam : Alhamdulillah semuanya selamat dan baby selamat dilahirkan.
                          Nurse puji cakap kulit baby bersih


Muhammad Danish bin Mohd Norfirdaus
21/10/2012 jam 10.41 malam
berat 3.4kg




2/11/12

Alhamdulillah semua selamat

Salam semua. 

Dilaz sekarang tengah berpantang. Banyak benda nak tulis dan update dalam Blog Dilaz Family nie. Yang paling penting Alhamdulillah semuanya selamat. Dilaz dan baby selamat dan sihat. Nanti Dilaz update erk. Tunggu....
 

31/10/12

Buffered Earning Oktober 2012

Alhamdulillah rezeki bulan Oktober ni. Walaupun 2 BE dah jadi ME, NUFFNANG tetap baik hati gantikan BE baru di Blog Dilaz Family ni. Syukur sangat.


Dilaz dapat 2 BE baru iaitu DiGi Samsung Galaxy Note (BE ke-20) dan DiGi DEP Never Apart (BE ke-21). Harap BE nie banyaklah earning dia.

18/10/12

Info dari Kump. Ibu2 Menyusukan tentang Susu Ibu

Dilaz sebenarnya berniat untuk Fully Breastfeeding baby kedua nie. Sebelum nie, Dilaz kurang pengetahuan dan tak bersungguh2 nak BF baby. Tapi bile selalu baca tentang BF nie, rasa nak sangat BF baby. Harap hajat Dilaz tercapai dan dimakbulkan oleh ALLAH S.W.T. AMIN.

Ini Dilaz nak share sikit info dari Kump. Ibu2 Menyusukan tentang menyimpanan susu ibu dan cara sediakan susu ibu yang dah frozen kepada baby. Almaklumlah Dilaz baru nak belajar.



dan

 

17/10/12

Wordless Wednesday~Qistina

Kakak Tyna yang tak sabar nak tunggu Baby kuar dari perut Mama.

Ole-ole dari Langkawi

Hujung minggu lepas Nenek My Love pergi ke Langkawi. Jadi teringatkan cucu dan cicit kesayangannya, maka inilah Ole-ole dari Langkawi yang dibelinya. Terima kasih Nek. Ingat gak kat cucu dan cicit Nenek nie. Semoga nenek panjang umur dan dimurahkan rezeki ALLAH. AMIN.

 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails